Ianuarie, cea mai lunga luna

Neil deGrasse Tyson

Neil deGrasse Tyson

Neil deGrasse Tyson se intreba ce ar crede niste extraterestrii daca li s-ar spune ca pamantenii schimba ora de doua ori pe an ca sa se minta ca au mai multa lumina.

Eu ma intreb de ce nu se mai termina luna ianuarie. Cand scriu chestia asta suntem abia pe 24. Se pare ca sarbatorim Ziua Nationala, nasterea lui Eminescu sau a lui Ceausescu – nu stiu exact, ca de cand au cazut aia cu avionu’ refuz sa mai pornesc televizorul. Problema e ca sunt satul de ianuarie si tot mai e o saptamana.

Dar nu din cauza asta nu se mai termina luna. M-am tot gandit, am tot socotit, pana la urma cred ca am gasit cauza. Luna asta am inceput sa notez toti banii pe care ii cheltuim – eu si doamna mea. Prima saptamana a trecut usor, ca magazinele au fost inchise. Cand s-a terminat prima saptamana, am inmultit cu 4 si am zis ca nu cheltuim asa mult cum as fi crezut.

Apoi a venit a doua saptamana. In care a trebuit sa mergem la cumparaturi, ca se terminasera sarmalele si salata de beof de la revelion. Apoi a trebuit sa bag benzina, ca odata sfarsita vacanta am inceput sa mai iesim si din casa. Banca si-a luat rata de la credit fara macar sa ne zica saru’mana. Apoi iar cumparaturi, mai o pizza, mai o saorma, s-a terminat si saptamana.

In a treia saptamana a trebuit sa platim facturile. Orange nu ne-a mai dat semnal, RDS ameninta c-o sa ne uitam la bec pentru ca televizor si internet nu mai pupam, Enel cica putem sa ne uitam linistiti la bec, c-o sa fie stins. Gaze o sa avem doar daca mancam fasole – ceea ce am si facut, dar nu bas suficient ca sa-mi pot baga centrala in cur.

Mai e o saptamana. Mai avem niste facturi neplatite, trebuie sa umplem din nou frigiderul, rezervorul e gol. Saptamana asta am sa mi-o petrec uitandu-ma la contoare si am sa sarbatoresc asa cum se cuvine ziua de 1 februarie, inceputul celei mai scurte luni.