Biblia ascunsa (1)

Vechiul Testament e o carte cel putin interesanta. Orice crestin probabil ca ar trebui s-o citeasca. Oamenii rai si carcotasi sunt de parare ca citind-o, vom avea mai multi atei. Poate de-aia oamenii cunosc Biblia doar din povestiri, desene animate si din ce mai canta popii pe la biserici cu ocazia nuntilor, botezurilor, inmormantarilor si a altor cumetrii.

Noi, fiind o redactie care incurajeaza cunoasterea indiferent de consecinte, ne-am gandit sa popularizam o cateva povestiri, pilde si intamplari mai putin cunoscute din Biblie. Tot oamenii rai ar spune ca acestea sunt povestiri de-a dreptul bizare. Or avea dreptate…

Mor, mor, mor (sursa)

Mor, mor, mor (sursa)

Era unu’ Elisei, prooroc al Domnului. Probabil era cam chel, nu ni se spune. Si cum mergea el prin Biblie cu treaba, s-a intalnit cu niste copii:

De acolo s-a dus el la Betel. Si cum mergea pe drum, au iesit din cetate niste copii si s-au apucat sa râda de al zicând: “Hai, plesuvule, hai!”
Iar el, întorcându-se si vazându-i, i-a blestemat cu numele Domnului. Atunci, iesind din padure doi ursi, au sfâsiat din ei patruzeci si doi de copii.

Deci pentru ca niste copii au facut misto de el, Elisei i-a facut harcea-parcea. Probabil copiii aia oricum n-ascultau de parinti, asa ca au meritat ce-au primit. Pentru ca asa scrie in carte:

De va avea cineva fecior rau si nesupus, care nu asculta de vorba tatalui sau si de vorba mamei sale si acestia l-au pedepsit, dar el tot nu-i asculta,
Sa-l ia tatal lui si mama lui si sa-l duca la batrânii cetatii lor si la poarta acelei cetati si catre preotii cetatii lor sa zica:
Acest fiu al nostru este rau si neascultator, nu asculta de Cuvântul nostru si este lacom si betiv”.
Atunci toti oamenii cetatii lui sa-l ucida cu pietre si sa-l omoare. Si asa sa stârpesti raul din mijlocul tau si toti Israelitii vor auzi si se vor teme.

In cazul asta, bataia chiar pare o pedeapsa blanda.

In vremurile noastre, problemele pe care ni le punem de multe ori incep cu “un tren pleaca din gara A inspre gara B”. Poate pentru ca nu aveau trenuri, evreii antici isi puneau problema ce sa faca cu femeile vaduve; si pentru ca ei nu gaseau raspunsul singuri, venea Domnul si-i indruma:

De vor trai fratii împreuna si unul din ei va muri, fara sa aiba fiu, femeia celui mort sa nu se marite în alta parte dupa strain, ci cumnatul ei sa intre la ea, sa si-o ia sotie si sa traiasca cu ea.

Dar daca respectivul cumnat nu vrea s-o ia de nevasta? Ati putea crede ca asta e, sa se duca si ea sa-si ia alt barbat de unde o putea… sau sa traiasca singura. Gresit! Trebuie sa faca asa:

Iar batrânii cetatii lui sa-l cheme si sa-l sfatuiasca si, daca el se va ridica si va zice: Nu vreau s-o iau,
Atunci cumnata lui sa se duca la el acolo, în fata batrânilor, sa-i dezlege sandaua din piciorul lui, sa-l scuipe în obraz si sa zica: Asa se cuvine omului care nu vrea sa zideasca fratelui sau casa în Israel.

Clar?

In aceasta puzderie de legi si de reguli, m-as fi bucurat s-o gasesc si pe aceea care incepe cu “Un corp scufundat intr-un fluid este impins de jos in sus…

One thought on “Biblia ascunsa (1)

  1. ultraj impotriva autoritatii, tulburarea linistii publice, agresarea calatorului, insulta.. pedeapsa pare blanda avand in vedere moravurile vremii :)

Comentezi, deci existi