Iliescu are dreptate

Inainte sa-mi unpleti camara si frigideru’ cu organe de introdus in varii orificii, dati-mi voie sa ma explic. Nici mie nu-mi vine sa cred ca am scris titlul de mai sus, ba chiar simt cum incepe sa-mi amorteasca mana stanga. Zice Iliescu Ion

“In cateva puncte, printre care si participarea cetatenilor la viata publica, lucrurile stateau parca ceva mai bine atunci, decat acum. Democratia nu are sens fara participarea cetatenilor, ea nu se rezuma la votul ritualic, din patru in patru ani. Desi nu ne-a fost usor atunci, trebuie sa recunosc faptul ca ar fi util sa avem si acum o societate civila activa, vie, puternica, precum cea din anii ’90

Golani in 1990

Golani in 1990

Aici are dreptate, in anii aia era o societate civila serioasa. De fiecare data cand se intampla cate un derapaj al vreunei institutii sau al vreunui politician – aproape zilnic in vremurile alea – se gasea cineva (un ONG, un Marian Munteanu, o Doina Cornea, o Ana Blandiana, etc.) care sa bata toba si sa arate cu degetul acuzator. Pe cel aratat cu degetul il cam durea in strafundu’ curului, dar important era ca oamenii erau atenti la ce se intampla. Si nu doar oamenii implicati direct in vreun ONG, ci si cetatenii de rand erau atenti.

Si din cand in cand – destul de des – oamenii nemultumiti ieseau in strada si strigau Jos Iliescu, Jos comunismul, Mai bine mort decat comunist si alte strigaturi, unele mai inspirate, altele nu prea. Iar pe Iliescu il durea la bașcheți – asta daca nu cumva se enerva si chema minerii sa rezolve problema.

Dar acum Iliescu are dreptate. Ideal ar fi ca cetatenii de rand sa se implice cat mai activ in luarea deciziilor care-i afecteaza. Eu am pretentii mai mici, as prefera ca cetatenii sa fie macar atenti la ce se intamlpa.

Comentezi, deci existi